Semințe de chia: beneficii pentru sănătate, nutriție și deserturi fără vinovăție

Semințele chia sunt utilizate pe scară largă ca componentă principală într-o varietate de rețete pentru alimente nutritive, inclusiv produse de copt, batoane proteice, smoothie-uri și altele.

În limba mayașă, chia înseamnă „putere”, iar semințele de chia erau denumite „mâncarea alergătorilor”, deoarece sportivii și războinicii le foloseau ca susținere în timp ce alergau pe distanțe mari sau lupteau.

O uncie de semințe de chia oferă 11 grame de fibre și 4 grame de proteine, cu doar 129 de calorii și 9 grame de grăsimi. Sunt una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 pe bază de plante, care potolesc inflamația din organism și vă pot ajuta să pierdeți centimetri de grăsime de pe burtă. Un interes deosebit pentru cercetători este conținutul ridicat de acizi grași alfa-linolenic (ALA) al semințelor de chia. Șaizeci la sută din uleiul din semințele de chia provine din acești acizi grași omega-3. Cu toate acestea, cercetările disponibile au fost mai favorabile pentru o dietă care conține alimente bogate în omega-3, mai degrabă decât numai pe semințele de chia. 

Conținutul bogat de fibre al semințelor poate suprima pofta de mâncare și poate preveni senzația de poftă de după-amiază și gustarea la miezul nopții. Echilibrul lor unic de proteine, grăsimi și fibre vă oferă energie de lungă durată. Cel mai tare dintre toate: absorb apa, extinzându-se până la de 10 ori greutatea lor în lichid, ajutându-te să te simți plin și plin de energie. (Sunt un aliment grozav înainte de antrenament.) Pe măsură ce semințele de chia sunt digerate, ele de fapt eliberează apă, menținându-te hidratat!

Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete bine echilibrate, bogate în plante, componentele găsite în semințele de chia pot ajuta la prevenirea apariției unui număr de boli cronice. De asemenea, sunt pline de antioxidanți, care sunt compuși care luptă împotriva daunelor radicalilor liberi și previn stresul oxidativ, promovând totodată repararea țesuturilor și protejând împotriva daunelor pielii.

În studiile pe animale și pe oameni, acizii grași omega-3 au demonstrat un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare (scăderea colesterolului, reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, prevenirea cheagurilor de sânge, scăderea inflamației). Fibra din semințele de chia este în principal fibre solubile și mucilagii, substanța responsabilă pentru textura lipicioasă a semințelor de chia umezite. Aceste fibre pot ajuta la scaderea colesterolului LDL și încetinirea digestiei, care poate preveni creșterea glicemiei după masă și poate promova senzația de sațietate.

Deserturi fără vinovăție

Budincă de chia – schimbul perfect pentru budinci de pâine procesate, zaharoase sau budinci de orez care sunt încărcate cu carbohidrați rafinați și calorii goale. 

Încercați să vă faceți propria budincă de chia cu 1/2 cană semințe chia, 2 căni de lapte de migdale neîndulcit și extract de vanilie după gust. Puteți adăuga, de asemenea, iaurt grecesc și fiți creativi cu combinații de fructe și condimente precum scorțișoara - asigurați-vă că evitați prea mult zahăr adăugat.

Pâine prăjită cu unt de arahide, cu banane și Semințe chia – această combinație este obligatorie! 

Pe lângă beneficiile semințelor de chia, bananele sunt o sursă bună de potasiu și fibre, iar aroma sa se îmbină bine cu untul de arahide.

Ne-am dori să includem și o gustare sărată - Toast de avocado cu cremă de brânză și Semințe chia.

Având în vedere că este bogat în acizi grași omega-3, acesta este o combinație excelentă pentru creșterea valorii nutriționale. Dacă nu sunteți familiarizat cu pâinea prăjită cu avocado, pierdeți multe și ar trebui să remediați imediat acest lucru. 

Încă vă așteaptă o mulțime de rețete, așa că începeți să vă diversificați dieta astăzi. Aruncați o privire aici.

Cum să asigurăm un aport suficient de vitamine și minerale
Fapte curioase despre colagen pe care poate nu le știați

Lasă un răspuns

închide Coșul meu
închide

închide
Meniu
Categorii
This site uses cookies. We use cookies to personalize content and ads, to provide social networking features, and to analyze traffic. View more
Accept
Decline