Fapte curioase despre colagen pe care poate nu le știați

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Structura sa asemănătoare fibrelor este folosită pentru a face țesut conjunctiv. După cum sugerează și numele, acest tip de țesut conectează alte țesuturi și este o componentă majoră a oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și cartilajului. Ajută la crearea țesuturilor puternice și rezistente, capabile să reziste la întindere.

În alimente, colagenul se găsește în mod natural numai în carnea animală, cum ar fi carnea și peștele, care conțin țesut conjunctiv. Cu toate acestea, o varietate de alimente atât animale, cât și vegetale conțin materiale pentru producerea de colagen în propriul nostru corp.

Producția de colagen a corpului nostru începe în mod natural să încetinească pe măsură ce îmbătrânim. Putem mulțumi acestui proces degenerativ pentru semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, pielea lăsată și durerile articulare din cauza cartilajului mai slab sau scăzut. Alți factori ai stilului de viață, cum ar fi o dietă bogată în zahăr, fumatul și expunerea la soare, contribuie, de asemenea, la epuizarea nivelului de colagen.

Beneficii

Beneficiile colagenului sunt atât de izbitoare, deoarece această proteină este cea care ne ajută să dăm pielii rezistență și elasticitate, împreună cu înlocuirea celulelor moarte ale pielii. Când vine vorba de articulațiile și tendoanele noastre, în termeni cei mai simpli, este „lipiciul” care ajută la menținerea corpului împreună.

1. Îmbunătățește sănătatea pielii, părului și unghiilor

Pielea ta poate arăta mai fermă și mai netedă prin creșterea consumului de colagen. Volumul și luciul părului tău pot beneficia de colagen.

Mulți oameni nu știu că includerea colagenului în dietă poate ajuta, de asemenea, la reducerea vizibilității vergeturilor și a celulitei. Celulita este mai vizibilă atunci când pielea devine subțire și își pierde flexibilitatea. Pielea va beneficia de colagen reținând mai multă umiditate, fiind mai elastică și arătând mai puțin denivelată.

2. Reduce durerile articulare și degenerarea

Sigur, vă place sesiunea de HIIT de 40 de minute și să transpirați printr-o alergare de kilometri. Cu toate acestea, oricât de important este exercițiul pentru viața voastră, efortul intens și continuu provoacă o tensiune asupra corpului nostru, în special în mușchi, articulații și ligamente. Odată cu vârsta, activitatea repetitivă poate duce la epuizarea colagenului în organism. Pentru a ține seama de acest lucru, consumul de colagen poate ajuta la menținerea articulațiilor flexibile, confortabile și sănătoase.

3. Ajută la remedierea sindromului intestinului permeabil

Intestinul tău găzduiește aproximativ 80% din sistemul tău imunitar. Toxinele, fragmentele de alimente și agenții patogeni penetrează peretele intestinal și intră în fluxul sanguin atunci când intestinul devine permeabil, ceea ce duce la inflamație. Această inflamație continuă are potențialul de a deveni autoimună.

Din fericire, colagenul este folosit pentru a crea pliurile minuscule, cunoscute sub numele de „vilozități”, care alcătuiesc peretele intestinal. Dacă aveți de-a face cu un intestin permeabil, ar fi util să luați suplimente pentru a stimula producția de aminoacizi folosiți în colagen.

4. Îmbunătățește metabolismul, masa musculară și producția de energie

Aminoacidul glicina ajută la construirea mușchilor transformând glucoza în energie. Țesutul muscular slab crește metabolismul în mod natural, deoarece arde mai multe calorii decât grăsimile. În esență, colagenul vă ajută corpul transformându-l într-un motor de ardere a grăsimilor care funcționează chiar și atunci când sunteți în repaus. Există unele dovezi care sugerează, de asemenea, că colagenul suplimentar poate susține o senzație de sațietate după ce mâncați.

5. Protejează sănătatea cardiovasculară

Prolina, care se găsește în colagen, poate minimiza depunerea de grăsime în artere și poate repara țesuturile din interiorul acestora. Grăsimea arterială poate juca un rol în tensiunea arterială și întărirea arterelor.

Suplimente de colagen

Ideea de a lua o pastilă care nu are efecte secundare și poate inversa semnele îmbătrânirii este atractivă pentru mulți. Potrivit Google Trends, căutările online pentru colagen au crescut constant din 2014.

Datorită lungimii mai scurte a lanțului, versatilității și biodisponibilității ridicate, suplimentele de colagen sunt o opțiune excelentă dacă doriți să începeți să completați cu colagen dieta dumneavoastră. Căutați termeni precum „peptide de colagen”, „hidrolizat de colagen” sau „colagen hidrolizat” pe eticheta de ingrediente a suplimentului vostru pentru a vă asigura că obțineți adevărata afacere.

Obiceiuri de stil de viață sănătos care pot ajuta  

Împreună cu o dietă sănătoasă și echilibrată, iată câteva obiceiuri care pot ajuta la protejarea colagenului natural al corpului:

  • Purtați protecție solară sau limitați timpul petrecut în lumina directă a soarelui (10-20 de minute în lumina directă a soarelui la amiază de 3-4 ori pe săptămână oferă vitamina D adecvată pentru majoritatea oamenilor).
  • Dormiți suficient. Pentru o persoană obișnuită, aceasta înseamnă 7-9 ore pe noapte.
  • Evitați fumatul sau fumatul pasiv.
  • Controlează stresul. Nivelurile cronice ridicate de cortizol pot scădea producția de colagen.
  • Deși legătura exactă dintre exerciții fizice și calitatea pielii este neclară, unele studii au descoperit că exercițiile fizice încetinesc activitatea celulară implicată în îmbătrânirea pielii.

Iată link-urile către informații mai detaliate: sursa 1, sursa 2.

Semințe de chia: beneficii pentru sănătate, nutriție și deserturi fără vinovăție
Este pudra proteică vegană la fel de grozavă pe cât pare?

Lasă un răspuns

închide Coșul meu
închide

închide
Meniu
Categorii
This site uses cookies. We use cookies to personalize content and ads, to provide social networking features, and to analyze traffic. View more
Accept
Decline