Swimming

Beneficiile pentru sănătate ale înotului

Înotul a fost numit exercițiul perfect. La urma urmei, puteți obține toate beneficiile unui antrenament aerobic fără niciun impact dăunător asupra articulațiilor și poate fi făcut atât de cei foarte bătrâni, cât și de cei foarte tineri.

Pentru că trebuie să-ți miști întregul corp împotriva rezistenței apei, înotul este un antrenament minunat.

Înotul este o activitate generală bună, deoarece:

 • este un antrenament pentru întregul corp

Folosești segmente mari din partea superioară și inferioară a corpului atunci când înoți. Diferitele lovituri funcționează pentru diferite grupuri de mușchi, iar amestecarea acestora vă va oferi un antrenament complet. Aici sunt cateva exemple:

 1. Procedeul Freestyle sau Craul subliniază mușchii umerilor și ai pieptului și include, de asemenea, lovituri care angajează șoldurile și fesele. 
 2. Înotul pe spate lucrează mușchii umărului posterior și partea superioară a spatelui, ceea ce dezvoltă o postură bună.
 3. Procedeul bras exersează bicepsul, tricepsul, pectoralii, dorsalii, deltoizii și interiorul coapselor.
 • dezvoltă rezistența, forța musculară și sistemul cardiovascular

Înotul poate scădea tensiunea arterială, vă poate întări inima și vă poate îmbunătăți capacitatea aerobă pe lângă faptul că este un exercițiu de anduranță.

Dacă acest lucru nu este suficient de motivant, experții sfătuiesc că înotul doar 30 de minute pe zi poate reduce riscul de boală coronariană la femei cu 30 până la 40%. În plus, exercițiile cardiovasculare regulate, cum ar fi înotul, pot scădea tensiunea arterială în siguranță și în mod natural.

 • vă ajută să mențineți o greutate sănătoasă, inimă și plămâni sănătoși

Toată lumea știe că înotul este un arzător fantastic de calorii, dar ceea ce majoritatea oamenilor nu știu este că poate fi la fel de eficient ca alergatul pe o bandă de alergare. Înotul poate arde la fel de multe sau chiar mai multe calorii decât alergatul, în funcție de eforturile tale și de stilul de înot pe care îl alegi.

De exemplu: în 10 minute de înot arzi 60 de calorii în stil bras, 80 de calorii prin înot pe spate, 100 de calorii cu stilul craul și 150 de calorii în stil fluture.

Prin comparație, alergarea de o milă în 10 minute arde aproximativ 100 de calorii. Deci, un antrenament intens de 30 de minute cu viteza stilului fluture poate arde cu 150 de calorii mai multe decât o alergare de 5k în aceeași perioadă de timp.

 • tonifică mușchii și mărește puterea

Înotătorii câștigă forță musculară pe tot corpul. Dacă alergătorii văd creșterea musculară în picioare, înotătorii folosesc mai multe grupuri de mușchi pentru a se propulsa prin apă. 

 • te ajută să fii flexibil

Înotul vă obligă corpul să efectueze o serie de mișcări, în timp ce aparatele din unele săli de sport tind să izoleze fiecare componentă a corpului la un moment dat. Acest lucru ajută articulațiile și ligamentele să rămână flexibile și libere. Brațele tale se mișcă în arce largi, șoldurile tale sunt angajate în timp ce picioarele tale alunecă prin apă, iar capul și coloana vertebrală se întorc dintr-o parte în alta. De asemenea, pe măsură ce te întinzi înainte cu fiecare mișcare, corpul tău se lungește. Astfel, înotul favorizează întinderea întregului corp.

 • reduce inflamația

Deși efectul înotului asupra întăririi mușchiului inimii este bine cunoscut, studiile arată, de asemenea, că exercițiile aerobe precum înotul pot reduce inflamația, ceea ce împiedică ateroscleroza să se acumuleze în inimă.

 • scade stresul și depresia

În timp ce mulți oameni știu despre euforia alergătorului, înotul poate aduce aceleași vibrații bune. Pe lângă hormonii fericirii, este posibil să experimentați și un răspuns de relaxare asemănător cu yoga. Înotul este, de asemenea, liniștitor și meditativ, deoarece sunetul respirației tale și murmurul apei te ajută să te concentrezi în interior și să îneci toate celelalte distrageri. Reduce în mod natural nivelul de stres și depresie.

Cercetările arată, de asemenea, că înotul poate inversa afectarea creierului de stres printr-un proces numit neurogeneză hipocampală. Așadar, dacă simți că te îneci emoțional, săriturile în apă ar putea fi exact ceea de ce ai nevoie pentru a te readuce pe picioare.

 • îmbunătățește somnul

Potrivit unui raport din 2022 al Fundației pentru somn, persoanele care au practicat exerciții fizice intense, cum ar fi înotul, și-au dublat somnul pe timp de noapte și au redus problemele de somn asociate cu insomnie, cum ar fi căderea înapoi în timpul somnului, trezirea prea devreme, dificultatea de a adormi etc.

Pentru a începe să înoți

Este ușor să începeți să practicați înotul. Este un sport pentru toate grupele de vârstă, abilități și niveluri de fitness. Înainte de a începe, va trebui să cumpărați câteva costume de înot și ochelari de protecție.

Există piscine publice care sunt deschise tuturor. Intrarea la piscinele publice este ieftină, iar multe centre acvatice oferă lecții de înot pentru persoane de toate vârstele, precum și grupuri de antrenament și exerciții fizice.

Câteva sfaturi generale pentru înot

Înainte de a începe:

 • Asigură-te că știi să înoți.
 • Alegeți un mediu sigur și asigurați siguranța apei copiilor.
 • Încălzește-te și întinde-ți mușchii și articulațiile înainte de a intra în apă.
 • Aveți multe lichide la îndemână și beți regulat.
 • Nu exagera dacă abia ești la început.
 • Consultați-vă medicul dacă nu ați făcut exerciții de mult timp.

Iată, de asemenea, câteva informații utile pentru citiri suplimentare

Cum să slăbești în siguranță fără să te îngrași iar
Antrenamente acasă: Noțiuni introductive, Sfaturi, Beneficii și Stiluri de antrenament

Lasă un răspuns

închide Coșul meu
închide

închide
Meniu
Categorii
This site uses cookies. We use cookies to personalize content and ads, to provide social networking features, and to analyze traffic. View more
Accept
Decline