Astenia de primăvară: simptome și remedii

În timpul schimbării anotimpurilor, astenia este o stare generală de slăbiciune a corpului. Cea mai comună și cunoscută formă a acesteia este astenia de primăvară, care este strâns legată de creșterea luminozității în timpul zilei.

Simptomele asteniei de primăvară

Astenia de primăvară se caracterizează mai ales prin slăbiciune și o stare generală de oboseală și chiar epuizare corporală. În plus, se poate manifesta prin nervozitate excesivă, melancolie, confuzie, anxietate, palpitații, incapacitatea de a îndeplini anumite sarcini, pierderea interesului pentru activitățile preferate, amețeli și chiar dureri de cap misterioase.

La unele persoane poate apărea și o schimbare a apetitului, ceea ce poate duce la o creștere sau o scădere bruscă în greutate. Pierderea bruscă a memoriei sau scăderea tensiunii arteriale se numără printre simptomele asteniei de primăvară, iar unele persoane pot avea chiar dureri musculare.

Cum putem combate astenia de primăvară?

Poți începe lupta împotriva asteniei de primăvară adoptând un stil de viață sănătos. Pentru aceasta, este nevoie de mai mult decât o simplă revizuire a dietei. Uneori, nutrienții din alimentele consumate nu sunt suficienți pentru a combate astenia. În aceste cazuri, suplimentele ajută la reglarea nivelului de nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. 

Dietă echilibrată: consumă fructe și legume proaspete în starea lor naturală, mai degrabă decât sucuri procesate, prăjeli, dulciuri sau grăsimi. De asemenea, înlocuiește-ți cafeaua de dimineață cu ceai verde, o băutură la fel de energizantă, dar mult mai benefică pentru sănătatea ta datorită concentrației mari de antioxidanți. Completează meniul zilnic cu suplimente alimentare de vitamine și minerale și consumă și produse apicole, cu rol tonic pentru sistemul nervos, ghimbir și ginseng, cu rol în creșterea capacităților fizice și psihice, și insistă asupra vitaminelor grupului B și magneziu.

Poți opta pentru un complex de vitamine, minerale, enzime digestive, acizi grasi, diferite extracte, antioxidanți și amino acizi.

Poți suplimenta rezervele de de vitamina C ale organismului, dar este și mai important să aveți fier în organism. Cu o doză zilnică recomandată de 15 miligrame, fierul vă întărește sistemul imunitar și vă ajută să depășiți o proastă dispoziție.

Vitamina B ajută la energizarea și oxigenarea organismului, fiind responsabilă de conducerea globulelor roșii în tot organismul. L-teanina reduce stresul și stimulează odihna și relaxarea. Calciul și magneziul contribuie la eliminarea spasmelor musculare și a crampelor care pot fi cauzate de astenie. Este recomandat ca suplimentele de calciu și magneziu să fie luate împreună cu vitamina D, care ajută organismul să le asimileze.

Vitamina D este unul dintre elementele care pot contribui la creșterea nivelului de serotonină, deci și la bunăstarea ta. Prezentă în corpul nostru din belșug pe timpul verii, prin acțiunea soarelui, se face simțită complet absentă în sezonul rece. Cu condiția să respecți principalele mese ale zilei, poți include vitamina D în alimentația ta la sfârșitul iernii, pentru a-ți stimula organismul să revină.

Sfaturi sănătoase pentru sezonul sărbătorilor
Izolat de proteine din zer vs. Concentrat: pe care să alegi?

Lasă un răspuns

închide Coșul meu
închide

închide
Meniu
Categorii
This site uses cookies. We use cookies to personalize content and ads, to provide social networking features, and to analyze traffic. View more
Accept
Decline