Vitamina D3

Deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de Covid

Avem deja mai bine de doi ani de la primul caz de Covid 19 înregistrat în Moldova în această perioadă, am observat că virusul afectează în mod disproporționat o varietate de pacienți cu risc crescut – deficiențe respiratorii și cardiovasculare, diabet și greutate crescută. A devenit, de asemenea, un nou factor legat de risc crescut vitamina D deficiență, care afectează răspunsul imunitar al organismului.

Potrivit unui studiu realizat pe platforma pacienților de la Centrul de Sănătate al Universității din Florida – Vitamina D pacienții cu deficiență au fost asociați cu un risc de 4,6 ori mai mare de a contracta virusul Covid-19

Vitamina D nu este o vitamină tradițională, ci mai degrabă un grup de compuși grași solubili care contribuie la absorbția intestinală a calciului, magneziu, și fosfați (da da – de aceea medicii, atunci când prescriu calciu copiilor, sunt ambalate numai cu vitamina D).

Unde pot găsi vitamina D? Răspunsul (parțial) în imagine

Mâna întinzându-se spre soare
Mâna întinzându-se spre soare

Din martie până în aprilie și până în septembrie poți fi mulțumit de lumina soarelui care stimulează organismul să-și sintetizeze propria sa vitamina D când razele soarelui intră în contact direct cu pielea, dar începând cu octombrie organismul nu produce suficiente vitamine. că putem folosi cele câteva alimente în care a fost găsit:

Pește gras (somon, sardine, hering)
carne rosie
Ficat
Gălbenuș de ou
O altă alternativă bună în perioadele de deficit ar fi suplimentele alimentare.

Câtă vitamina D am nevoie?

În perioada toamnă-iarnă este practic imposibil de luat vitamina D de la soare și dietă, așa că recomandăm o porție zilnică de suplimente care conțin în jur de 10 micrograme (400 UI-unități internaționale).

Wce se întâmplă dacă iau prea mult vitamina D?

În primul rând, să clarificăm ce înseamnă prea multă vitamina D. Nu se recomandă mai mult de 100 micrograme (4000 UI). Acest lucru pe perioade lungi determină o asimilare mai puternică a calciului (hipercalcemia), care afectează rinichii și slăbește foarte mult oasele. Recomandarea noastră de 10 micrograme, după cum puteți vedea, este de 10 ori sub limită și o cantitate mai mare poate fi servită doar la indicațiile medicilor.

Mai multe detalii în acest articol de la Phoenix-hospital.ro

Trec la o alimentație sănătoasă. De unde să încep?
Cum să asigurăm un aport suficient de vitamine și minerale

Lasă un răspuns

închide Coșul meu
închide

închide
Meniu
Categorii
This site uses cookies. We use cookies to personalize content and ads, to provide social networking features, and to analyze traffic. View more
Accept
Decline