Ce este alimentația intuitivă și cum se practică?

Mâncatul intuitiv este o idee simplă. Indică faptul că poți trăi cu orice fel de hrană. Spre deosebire de dietele convenționale, care interzic sau restricționează anumite alimente, alimentația intuitivă necesită să nu mai consideri alimentele „bune” sau „rele”. În schimb, acorzi atenție corpului tău și consumi ceea ce te face să te simți bine.

Acest lucru ar putea implica faptul că puteți consuma orice doriți în orice moment. Nu este adevărat. Potrivit experților, alimentația intuitivă implică utilizarea capacității inerente a corpului tău de a recunoaște foamea și sațietatea.

Când mănânci intuitiv, renunți și la ideea că trebuie să slăbești sau să te îngrași pentru a obține un anumit aspect. Scopul este de a te ajuta să te concentrezi asupra alimentelor care sunt cele mai bune pentru sănătatea ta mintală și fizică în ansamblu.

Poate fi necesar să reînveți cum să ai încredere în corpul tău pentru a mânca intuitiv. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să faci diferența între foamea emoțională și cea fizică:

  1. Foamea fizică. Acest impuls biologic îți spune să umpli rezervele de nutrienți. Se formează treptat și are semnale diferite, cum ar fi zgomotul stomacului, oboseală sau iritabilitate. Este satisfăcător când mănânci orice mâncare.
  2. Foamea emoțională. Acest lucru este determinat de nevoia emoțională. Tristețea, singurătatea și plictiseala sunt câteva dintre sentimentele care pot crea pofte de mâncare, adesea alimente reconfortante. Mâncatul provoacă apoi vinovăție și ură de sine.
  • Când ți-e foame, mănâncă.

Dă-ți permisiunea să mănânci când ți-e foame și ai încredere în corpul tău. Pentru a te asigura că obții nutrienții de care ai nevoie, mănâncă o varietate de alimente. Nu-ți ignora foamea până nu devine insuportabilă. Este posibil să mănânci tot pe ce poți pune mâna în loc să alegi alimente care te fac să te simți bine. Acest lucru crește și riscul de a mânca în exces.

  • Concentrează-te pe cât de sătul(ă) ești

Ia pauze frecvente în timp ce mănânci pentru a-ți verifica corpul. Gândește-te la gustul mâncării și la cât de foame îți este pentru a determina dacă ai nevoie de mai mult. De asemenea, fă-ți timp să te bucuri de mâncare. Vei ști când ești obosit(ă), când ești mulțumit(ă) și fericit(ă).

  • Respectă-ți emoțiile fără a apela la mâncare

Mâncarea emoțională este o metodă de a face față emoțiilor. Fă o plimbare, meditează, ține un jurnal sau vorbește cu un prieten pentru a face față emoțiilor care nu au nimic de-a face cu mâncarea. Învață să recunoști cazurile în care o senzație pe care ai putea-o numi foame provine de fapt din emoție.

  • Mănâncă alimente care te fac fericit(ă)

Dacă eviți anumite alimente, s-ar putea să ai pofte severe și chiar să mănânci excesiv. Când mănânci intuitiv, alegi alimente care sunt bune pentru sănătatea și gustul tău. Moderația este esențială. Nu te vei îngrășa brusc dacă mănânci o bucată de ciocolată. Cu toate acestea, felul în care mănânci și ceea ce mănânci îți afectează sănătatea în timp.

Se fac încă multe cercetări pe acest subiect. În acest moment, studiile au legat alimentația intuitivă de atitudini psihologice mai sănătoase, un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut și menținerea unei greutăți sănătoase, dar nu pierderea în greutate.

O sănătate mintală mai bună este unul dintre principalele avantaje ale alimentației intuitive.

Studiile privind alimentația intuitivă au descoperit că participanții aveau niveluri mai ridicate de stimă de sine, o imagine corporală mai pozitivă și o calitate mai bună a vieții în ansamblu, precum și niveluri mai scăzute de depresie și anxietate.

Deoarece sunt capabili să oprească comportamentele nesănătoase, cum ar fi mâncatul excesiv, unii oameni chiar pierd în greutate. Cu toate acestea, alții se îngrașă, mai ales dacă țin dietă sau se limitează de mult timp.

Mâncatul intuitiv nu garantează că vei pierde zece kilograme în zece zile. Cu toate acestea, ceea ce promite este o relație mai sănătoasă, mai fericită și mai durabilă cu corpul tău și alimentele.

Dacă dorești să citești mai multe, fă clic aici. 

Modalități creative de a încorpora pudra proteică în rețete sănătoase
Sfaturi sănătoase pentru sezonul sărbătorilor

Lasă un răspuns

închide Coșul meu
închide

închide
Meniu
Categorii
This site uses cookies. We use cookies to personalize content and ads, to provide social networking features, and to analyze traffic. View more
Accept
Decline